Project-approach: Thema Ruimte

De RuimteElk jaar besteden we als school een aantal weken aan project-approach. We kiezen een thema en dit thema komt dan aan bod in alle educatiegebieden. Dit schooljaar hadden we als thema: De Ruimte.

In eerste instantie leek het een moeilijk thema, zeker voor de onderbouw.

RaketDe ruimte, dat lijkt zo abstract allemaal. Als we met een thema beginnen maken we altijd eerst een woordweb met de kinderen. Dit om te achterhalen wat de kinderen allemaal al weten. Zo kunnen we ook meteen zien wat de leerstof is die we aan bod willen laten komen in de verschillende educatiegebieden.
Zo ook met het thema ruimte.

 

Presentatie Over Het Weer
Verassend was dat de kinderen best wel al het een en ander wisten. Ze waren ook meteen laaiend enthousiast en gingen op zoek naar allerlei informatie. Er werd van alles meegnomen naar school: boeken, dvd’s, plaatjes, materialen om mee te knutselen etc. De participatie van de ouders hierin was erg goed. Ook zij werden enthousiast gemaakt door hun kinderen. Een ouder gaf zelfs een presentatie over het weer. Dit vonden de leerlingen erg leuk.

Rico de Robot
De klassen werden ingericht met ruimtetaferelen.
Er werd heel wat geknutseld door de leerlingen en de leerkrachten. De leerkrachten van Cyclus 1 hadden een bigbook gemaakt voor Taal, Geletterheid en Communicatie waarin er allerlei taalactiviteiten aan bod kwamen. Zo werd er voor alle educatiegebieden flink wat werk verzet. Mens, Natuur en Technologie was een educatiegebied dat zich natuurlijk prima voor dit thema leende. De kinderen konden allerlei proefjes doen. Vooral zwaartekracht en magneten vonden ze prachtig!

 

Afsluiting Ruimte ThemaOp 26 november was de afsluiting van het thema ruimte. De kinderen mochten in de andere klassen gaan kijken hoe hard er was gewerkt aan het thema. Er werden verschillende presentaties gehouden. De klassen waren schitterend. De kinderen konden alle informatie die ze in de afgelopen weken verzameld hadden, delen met elkaar. En wat hadden ze veel geleerd!!! Het was alle moeite dubbel en dwars waard geweest.

Collega’s, het was een leuk project waar jullie je heel erg fijn voor hebben ingezet. Ouders, hartstikke bedankt voor jullie goede participatie. Leerlingen, jullie waren fantastisch!!! Jullie inzet was super.

En nu ……. op naar het volgende project!!!

Reacties zijn gesloten.